Hulp bij faciliteren van duurzame thuiswerkplekken nu én in de toekomst

De coronacrisis treft ons allemaal. Door minister Rutte en zijn crisisteam worden we opgeroepen om thuis te werken als dat mogelijk is. Al sinds de jaren ´80 kent men het thuiswerken. Waar het eerst maar mondjesmaat werd gebruikt, heeft het de afgelopen jaren een vlucht genomen. Je medewerkers worden gefaciliteerd door jou als werkgever met wellicht een laptop, een mobiel en de mogelijkheid om op afstand in te kunnen loggen. Ook hebben medewerkers geregeld de beschikking over mogelijkheden om met elkaar te kunnen videobellen, zoals Skype of Microsoft Teams. Sinds het afroepen van de thuiswerkmaatregel zijn de files verleden tijd en horen we berichten over het heldere water in Venetië. Er zwemmen zelfs op diverse plekken dolfijnen, waar ze zich al jaren niet hebben laten zien! Het is vreemd om over voordelen te praten in deze bijzondere tijd, maar we zien zelfs een behoorlijke CO2-reductie. En die zal niet alleen veroorzaakt worden, doordat we sinds een paar weken geen 130 maar 100 km/u rijden. 

Verantwoordelijk voor thuiswerkplek van medewerkers

Als werkgever ben en blijf je verantwoordelijk voor de werkplek van je medewerkers. Ook als die werkplek thuis betreft. Voor de crisis werkten jouw medewerkers wellicht al thuis en werd misschien oogluikend toegestaan dat die medewerker een dag achter de keukentafel zat. Maar in de realiteit van vandaag zit je medewerker reeds enkele weken thuis en kan deze situatie nog enige tijd voortduren. Wat doe je als de medewerker al deze weken aan de keukentafel blijft zitten? Deze hierdoor niet goed zit en daardoor klachten krijgt, wat leidt tot mogelijk extra ziekmeldingen? Maar, om nog eens over voordelen in deze tijd te praten, jouw medewerkers (en ook je klanten) leren in deze tijd ook hóé ze moeten thuiswerken. Weinig reistijd naar het werk, maar ook geen reistijd om met je klant af te spreken. Met een klant spreek je in deze tijd via Skype of Microsoft Teams of andere online mogelijkheden. En als we straks weer naar buiten mogen: Is er meer vrije tijd om van buiten te kunnen genieten. 

Hoe ga je straks slim om met thuiswerken?

Vele vierkante meter van je kantoorpand staan nu dus leeg. De verwachting is, dat eenieder straks, als iedereen weer terug komt naar kantoor, zal genieten van het weerzien van alle collega’s en klanten. Maar ze zullen ook de ervaring van het thuiswerken met zich meebrengen. De kinderen zijn waarschijnlijk weer naar school, dus ook thuis is minder afleiding. En hoe fijn was het om aan het achterstallig werk toe te komen, als de kinderen eveneens aan hun schoolwerk zaten? Waar het thuiswerken misschien eerder mondjesmaat werd toegepast, zullen veel medewerkers vaker thuis blijven werken. Maar jij, als werkgever, blijft met het faciliteren van de werkplek zitten. En daarnaast zie je dat veel vierkante meters in jouw kantoor onbenut blijven. Waar je eerst werkte met een flex-factor van 70% of 80%, zie je dit nu dalen. Met de vrijgekomen vierkante meters kun je veel doen. Zoals ruimtes inrichten om het digitaal samenwerken te stimuleren en te faciliteren. Etages afstoten of panden samenvoegen en daardoor besparen op de huisvestingskosten. Deze ontwikkelingen bieden dus ook weer heel veel nieuwe kansen!

Hoe kunnen wij jou ondersteunen?

Puur en Partners heeft de kennis en kunde om je hierbij te helpen. Nu én in de toekomst. De komende tijd kunnen wij je faciliteren in duurzame thuiswerkplekken. Wij werken samen met partners om jouw medewerkers van goede arbo-technische werkplekken te voorzien. Denk hierbij aan duurzaam ‘second life’ meubilair die door een verhuisbedrijf bij jouw medewerkers thuis wordt afgeleverd. Daarnaast kunnen wij helpen bij het onderzoek en uitvoeren van een mogelijk nieuwe huisvestingsvisie: Aanpassing van de flexfactor. Wat doe je met die lege vierkante meters en hoe richt jij jouw kantoorpand in? Nu vaker van digitale mogelijkheden gebruik gemaakt zal worden voor het dagelijkse contact met elkaar en klanten? Jij hebt nu jouw handen vol aan de maatregelen door de crisis. Laat ons de zorgen van bovenstaande uitdagingen uit handen nemen.  

Neem contact met ons op. Want wij staan voor jou klaar!