Het verplichte energielabel C op jouw gebouw: René deelt vier praktische tips

 

Poeh, een labelverplichting op je gebouw. Wat moet je daar nu mee als gebouweigenaar of -huurder? Onze projectmanager René Nicolasen geeft vier praktische tips!

 We weten het al een tijdje. Een bestaand kantoorgebouw moet vanaf 1 januari 2023 een energielabel C of hoger hebben. En mogelijk zelfs een energielabel A vanaf 2030. Als je dit niet hebt, kan het zijn dat er vanaf volgend jaar wordt gehandhaafd en jouw gebouw moet sluiten. We weten niet zeker hoe hard dit straks gaat lopen, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.

In het kort: Waarom is de energielabel C-verplichting er?
Kortweg, om bij te dragen aan de 49%-CO2 reductie in 2030. Zoals gezegd is de kans groot dat er een energielabel A-verplichting vanaf 2030 geldt. En er wordt gesproken over energieneutrale gebouwen vanaf 2050. 

Bij de bepaling van je energielabel wordt gekeken naar het primair fossiel energieverbruik. Bij een energielabel C moet dat 225 kWh per m2 per jaar of minder zijn. Het primair fossiel energieverbruik is alles dat nodig is voor verwarming, verlichting, koeling, bevochtiging, warm water en ventilatoren.

En nu onze tips!

  • Kijk goed naar regels. En dan met name de uitzonderingsregels. De labelverplichting vervalt bijvoorbeeld wanneer de investering niet binnen 10 jaar kan worden terugverdiend. Ook wanneer je binnen twee jaar gaat verbouwen of slopen, vervalt de verplichting. Je dient de uitzondering op jouw gebouw uiteraard wel aan te tonen, dus doe je research goed.

  • Bij huur van een ruimte, ga in gesprek met de eigenaar. En wijs hem op de verantwoordelijkheden. Duurzaamheid is namelijk van ons allemaal. Bezig om een nieuw huurcontract af te sluiten? Maak dan specifieke afspraken in je overeenkomst (ook als je ruimte kleiner dan 100 vierkante meter is binnen een multi-tenant gebouw is dit van belang). 

  • Wacht zeker niet te lang. Er zijn wellicht mogelijkheden om subsidies aan te vragen op de maatregelen die je moet uitvoeren om het energielabel C te ontvangen. Het is zonde om deze te laten liggen. De krapte op de markt zorgt ook nog eens voor langere doorlooptijden op realisatie. En, bij iedereen wel bekend, het wordt er ook niet goedkoper op!

  • Doe niet aan struisvogelpolitiek. Heb je geen tijd om research te doen of alle mogelijkheden te onderzoeken? Laat je dan ontzorgen. Op deze manier kun jij je blijven bezighouden met ondernemen. Het ontzorgen zorgt er tevens voor dat je dagelijkse business er zo weinig mogelijk last van krijgt, omdat de projectleider telkens goed afstemt wanneer werkzaamheden het beste plaats kunnen vinden. Tot slot heeft de projectleider vaak een netwerk binnen de bouwwereld en weet dus ook de juiste partijen tijdig in te schakelen.
     

Wil je weten wat deze verplichting precies betekent voor jouw gebouw? Neem dan contact met ons op. Onze projectmanagers bespreken graag de stand van zaken van jouw huisvesting met je. 

Bel ons via 085 - 01 61 442 of mail naar info@puurpartners.nl.