Hoe Hygge prima past in een werkplekconcept


Heb je onze blog gelezen over het ‘durven schrappen’? In deze blog vertelden we over het durven schrappen van vierkante meters en bureaus om een kantoor te realiseren dat weer gezellig is. Een kantoor waar je een fijne werkomgeving kan realiseren zonder in een (te) leeg pand terecht te komen. Een plek waar je de gezelligheid weer kan opzoeken. De Denen hebben hier een prachtig woord voor: Hygge (spreek uit: Hue-gah). Hoe past Hygge dan in een werkomgeving? Wij delen vijf tips.

Als je googled op afbeeldingen met dit woord kom je prachtige plaatjes tegen van flikkerende kaarsen, kasjmier dekens, mokken thee en wollige sokken. Marie Tourell Søderberg schreef in haar boek Hygge, the Danish Art of Happiness dat Hygge ‘het gevoel is van vertrouwdheid, van gezien en herkend worden, en je thuis voelen.’

Marie geeft in haar boek tips hoe je Hygge op de werkplek introduceert. Wij hebben een aantal tips van haar vertaald naar onze eigen aanpak:

 1. Personaliseer je werkplek
  Fotolijstjes op je eigen bureau is niet meer van deze tijd. Maar op ons kantoor is er wel een fotowand waar wij teamfoto’s en mooie mijlpalen ophangen. Ook heeft iedereen een eigen mok op kantoor. 

 2. Breng buiten naar binnen
  Het is bewezen dat (veel) groen op kantoor bijdraagt aan het werkgeluk van de medewerkers. Het is bij ons geen oerwoud, maar we doen ons best om het buitengevoel naar binnen te halen. 

 3. Maak écht iets van de lunchtijd
  Eet niet achter je bureau, maar maak iets van je lunch. Wij komen zeker één keer per maand bij elkaar op een samenwerkdag. En dan ontbijten of lunchen we uitgebreid met elkaar. 

 4. Blijf niet zitten op één plek
  De hele dag achter je bureau op één plek, dat draagt nu niet echt bij aan het Hygge-gevoel op kantoor. De werkplekconcepten van tegenwoordig zijn zo gemaakt dat je een specifieke plek kiest voor de soort activiteit die je gaat doen. Een praatje maken met een collega? Dan ploffen wij bijvoorbeeld op een bank neer in het kantoorgebouw voor een goed gesprek.

 5. Zoek verbinding met je collega’s
  Zoals gezegd, is Hygge het gevoel van gezien en herkend worden. Dat je je thuis voelt op je werkplek. Het aangaan van een (vriendschappelijke) relatie met je collega’s is hierin belangrijk. Zoek daarom de verbinding op. Dat kun je doen door bijvoorbeeld iedereen een kop koffie aan te bieden in zijn of haar eigen beker. Of door te vragen naar het weekend. Óf door het organiseren van een overleg op een andere manier, zoals een walk-en-talk. Met dit gecreëerde Hygge-gevoel krijg je in één keer energie voor de andere werkdagen. Zowel jij als jouw collega's!

45_Hoe-Hygge-prima-past-in-een-werkplekconcept
45_Hoe-Hygge-prima-past-in-een-werkplekconcept