Met vallen en opstaan: De valkuilen bij changemanagement

 

Bij het realiseren van een nieuwe werkomgeving is het essentieel om jouw medewerkers goed mee te nemen in de verandering. Er zijn veel theoretische modellen te vinden over hoe om te gaan met deze veranderingen. Je dient de dieperliggende 'why' te benadrukken. Je moet urgentie creëren. Je dient kennis te delen, zodat de medewerker weet wat het allemaal inhoudt. Je moet op zoek naar ambassadeurs in de organisatie. Enzovoorts. Google op verandermanagement of changemanagement en de tips vliegen je om de oren. De praktische invulling van changemanagement is echter (nog) weerbarstiger dan al deze tips. Het gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. Wij zetten twee valkuilen voor je op een rij:

Te veel informatie delen in één keer
Medewerkers willen graag alles weten. Dus is het jouw taak om ze hierin zo goed mogelijk mee te nemen. Een te grote hoeveelheid informatie in één keer willen delen, kan echter averechts werken. Er blijft altijd maar een klein gedeelte écht hangen, wat vaak ook nog eens verkeerd wordt geïnterpreteerd. Elk individu heeft zijn eigen startpositie met kennis. Wat voor de een logisch en herkenbaar is, kan voor de ander compleet nieuw zijn. Iedereen gaat met zijn eigen gekleurde verhaal naar buiten. Probeer daarom gedurende het proces stapsgewijs te communiceren. De informatie blijft hierdoor behapbaar, waardoor het eenvoudiger over te brengen is richting je medewerkers. 

Gebruik maken van te grote groepen
In een grote organisatie wil je wellicht snelle stappen maken door in korte tijd met een aantal bijeenkomsten direct veel medewerkers in één keer te bereiken. De setting is dan echter vaak te groot, waardoor je oppervlakkige vragen krijgt over operationele zaken. Probeer daarom met kleine groepen te werken. Men voelt zich dan vaak veiliger, waardoor een écht gesprek ontstaat. Eventuele zorgen komen zo veel concreter (en sneller) boven tafel. Met deze zorgen kun je dan actief aan de slag of wellicht kun je ze direct al wegnemen. In een grote groep zal dit veel minder snel plaatsvinden.

Zoek je hulp bij het changemanagement van jouw nieuwe werkomgeving? Neem contact met ons op en laat ons je helpen!