In de wereld van de overheid zijn veranderende omstandigheden en complexe vraagstukken aan de orde van de dag. Bij Gemeente Nuenen is dit geen uitzondering. Sinds mei 2023 zijn René, Lucy en Anne-Mae aan de slag om de gemeente te ondersteunen in het huisvesting- en facilitair beheer. René en Anne-Mae vertellen over de impact van hun werkzaamheden en de lessen die zij en het team hebben geleerd.
Strategisch huisvestingsplan: Samenwerken met stakeholders
Een van de grootste uitdagingen was het ontwikkelen van een strategisch huisvestingsplan voor het gemeentehuis, dat niet meer voldeed aan de hedendaagse eisen. Het Puur team voerde gesprekken met diverse stakeholders, van het managementteam tot het college van burgemeester en wethouders. Door middel van bezettingsgraadonderzoek en financiële doorrekeningen zijn er verschillende scenario's uitgewerkt, visueel ondersteund door een architect. Dit zorgde voor een duidelijke basis voor verdere besluitvorming.
Contractmanagement en accommodatiebeleid
Daarnaast werd er hard gewerkt aan het inzichtelijk maken van de facilitaire contracten. Dit gebeurde door het gesprek aan te gaan met gebruikers en leveranciers. Door dit proces zijn niet alleen de wensen van de gebruikers in kaart gebracht, maar is ook de basis gelegd voor noodzakelijke aanbestedingen.
Het accommodatiebeleid kreeg ook de nodige aandacht. Met het in kaart brengen van afspraken met zowel huurders als verhuurders is er een solide basis gelegd voor de toekomst. Dit soort transparantie is cruciaal voor een gemeente die haar maatschappelijke verantwoordelijkheden serieus neemt.
Het Klooster: Van leegstand naar bruisend centrum
Een ander belangrijk project is de verbouwing van Het Klooster, het culturele centrum van Nuenen. Het Puur team heeft een bijdrage geleverd aan het project Tijdelijke Huisvesting waarbij een tijdelijk onderkomen is gevonden voor de verenigingen. Momenteel wordt er hard gewerkt aan het voorlopig ontwerp voor het nieuwe interieur van Het Klooster, dat in 2024 moet worden vastgesteld. Dit project is niet alleen van groot belang voor de verenigingen, maar ook voor de gemeenschap als geheel.
Lessen en leermomenten
Voor twee van de drie interim-collega’s was het werken bij een gemeente nieuw terrein. Dit leidde tot waardevolle leermomenten over gemeentelijke besluitvormingsprocessen en de dynamiek tussen ambtelijk en bestuurlijk opdrachtgeverschap. De inzichten in de rol van het college en de gemeenteraad waren bijzonder waardevol. Niet alleen voor de projectresultaten, maar ook voor de persoonlijke ontwikkeling van het team.
De samenwerking met Gemeente Nuenen c.a. laat zien hoe belangrijk het is om flexibiliteit en expertise samen te brengen in de overheidssector. Met de uitdagingen die voor ons liggen, is het essentieel dat gemeenten beschikken over de juiste kennis en ondersteuning. Ons team heeft niet alleen bijgedragen aan de huidige projecten, maar ook een fundament gelegd voor toekomstige ontwikkelingen.
Deze casussen herinneren ons eraan dat, met de juiste mensen op de juiste plek, zelfs de meest complexe vraagstukken omgezet kunnen worden in kansen voor groei en verbetering.