NS Amsterdam

Realiseren van een nieuw inbouwpakket voor een monumentaal pand
In een monumentaal pand op het perron van Amsterdam Centraal bevindt zich het regiokantoor Randstad-Noord van NS. In dit monumentale pand moesten twee afdelingen van circa 50 personen worden samengebracht. Dit betreft de afdeling ‘directie’ en ‘projectmanagement’. Hier moest een compleet nieuw inbouwpakket voor worden gerealiseerd.

Het traject is voor Puur en Partners gestart bij het inventariseren van alle wensen bij NS tot en met de bouw en oplevering van het nieuwe regiokantoor. Onze Facilitair Projectmanager Maurice Morre heeft workshops georganiseerd met de architect Coare om de desbetreffende wensen te inventariseren. Er is een pakket van eisen samengesteld, de juiste contractvormen zijn gekozen en het inkooptraject is begeleid. Ook was Maurice bouwmanager tijdens de uitvoering en was hij verantwoordelijk voor het budget. Tot slot was hij projectleider over het gehele project, inclusief het regelen van de communicatie tussen de opdrachtgevers en de gebruikersgroepen. 

‘’Het betreft een monumentaal pand waar aan de buitenzijde geen aanpassingen mogen worden verricht. De aan- en afvoer van materialen vergde een speciale aanpak, omdat deze via speciale ondergrondse logistieke tunnels aangevoerd werden. Daarnaast mocht de reiziger niet gehinderd worden door aan -en afvoer van bouwmateriaal. Nachtelijke aanleveringen en het plannen van transporten waren een stevige uitdaging. 

Aan de binnenzijde van het pand werd een nieuw inbouwpakket geplaatst, maar ook hier waren er elementen die niet aangepast mochten worden in verband met de monumentale waarde. Het aanvragen en werken met de aspecten van een monument was een nieuwe uitdaging. 

Het realiseren van een nieuw inbouwpakket was niet het enige project op deze locatie. De huidige luchtbehandelingskast op de 1e etage moest worden vervangen voor een nieuw exemplaar op de zolder van de locatie. Gedurende het bouwtraject moest de luchtbehandelingskast zo lang mogelijk operationeel blijven omdat deze meerdere locatie van verse lucht voorziet.  De luchtbehandelingskast is qua grote vergelijkbaar met een zeecontainer en paste exact op de aanwezige locatie. 

Het opstellen van pakket van eisen dat voldoet aan de wensen van de bewoners en aan de techniek was een stevige uitdaging, maar het uiteindelijke resultaat mag er wezen.’’

Maurice Morre – Facilitair Projectmanager Puur en Partners

 

 

Foto's

terug