Leaflet: Veranderingen en uitdagingen in onderwijshuisvesting

Dat het onderwijs voortdurend in verandering is, weet iedereen. Van uitdagingen binnen de arbeidsmarkt tot continue vernieuwing in leermethodieken: Onderwijsorganisaties moeten steeds weer opnieuw innoveren. Oók in de huisvesting.

Activity Based Learning vraagt om aanpassingen van lokalen
Wij zien steeds meer de toepassing van Activity Based Learning methodes in de lokalen. Scholieren werken in groepen en worden door interactieve opdrachten geactiveerd in het leerproces. Deze verandering in leermethodiek vraagt om een andere invulling van de onderwijshuisvesting. Geen traditionele bankjes meer achter elkaar in vele rijen, maar een inrichting die is geënt op samenwerken, inspireren en experimenteren.

Innovatie in onderwijs vraagt om innovatie in het gebouw
De meeste scholen zijn gebouwd in de jaren ’60 of ’70. Een gebouw heeft een gemiddelde levensduur van veertig tot vijftig jaar. Veel schoolgebouwen zijn dus nu toe aan een transformatie. Met oog op duurzaamheid en circulariteit is het wellicht interessant om te kijken naar huidige gebouwen, en deze te benaderen als een schil met een flexibele binnenkant. Een ‘grootschalige’ renovatie kan hierbij een oplossing zijn. 

Hoe ondersteunen wij onderwijsorganisaties in de huisvesting?
Als denkers en doeners in (her)huisvesting hebben wij met onze Facilitaire Projectmanagers al veel brede projecten binnen onderwijshuisvesting gecoördineerd en ondersteund. Door onze grote ervaring en expertise in (her)huisvesting spelen wij snel in op issues gedurende het gehele proces. Hierdoor leveren wij voortdurend effectieve oplossingen, waarmee efficiency wordt verhoogd en kosten juist worden verlaagd.

Project Summa College naar Brainport Industries Campus
Summa Techniek en Summa Elektro- en Installatietechniek verhuisden in het nieuwe schooljaar 2019-2020 naar de geheel nieuwe Brainport Industries Campus. De initiële vraag in 2017 was aanvankelijk om te ondersteunen bij de ontmanteling en voorbereiding van deze verhuizing vanuit de voormalige locatie. Uiteindelijk heeft onze proactieve ondersteuning geleid tot een duurzame inzet van vijf Facilitaire Projectmanagers, ieder met de eigen specifieke kennis en achtergrond. Van logistieke en facilitaire processen tot projectmanagement.

Ben je benieuwd naar alle veranderingen en uitdagingen in  onderwijshuisvesting? 

P&P leaflet onderwijs